Kan trädgårdsarbete verkligen leda till mental hälsa?

Det är ingen hemlighet att trädgårdsarbete kan vara terapeutiskt. Att smutsa ner händerna, få kontakt med naturen och se dina växter växa kan ge en känsla av lugn och tillfredsställelse. Men visste du att det finns bevis som tyder på att trädgårdsarbete också kan förbättra din mentala hälsa? Du kan rentav leva längre om du pysslar med din trädgård!

Här är några effekter av trädgårdsskötsel som kan förbättra din mentala hälsa:

  1. Trädgårdsarbete kan minska stress

Studier har visat att vistelse i naturen kan bidra till att minska stressnivåerna i kroppen. Och vilket bättre sätt att komma nära naturen än att spendera tid med trädgårdsarbete? Oavsett om du odlar blommor, örter eller grönsaker, kan den enkla handlingen att vara i trädgården hjälpa till att minska stressen i ditt liv.

  1. Trädgårdsarbete kan förbättra ditt humör

Trädgårdsarbete kan också hjälpa till att förbättra ditt humör. Att ta hand om växter kan ge dig en känsla av syfte och tillfredsställelse, vilket kan leda till ett förbättrat humör. Och när du ser dina växter växa och frodas kan det vara en riktig självförtroendebooster!

  1. Trädgårdsskötsel kan hjälpa mot depression

Depression är ett allvarligt psykiskt tillstånd som kan vara svårt att behandla. Men trädgårdsarbete kanske kan hjälpa. En studie fann att människor som trädgårdsarbetade 30 minuter per vecka hade lägre nivåer av depression än de som inte hade trädgård alls. 

En annan studie fann att trädgårdsterapi (som kombinerar trädgårdsarbete med andra aktiviteter som konst eller musik) var effektiv vid behandling av depression.

  1. Trädgårdsarbete kan förbättra din sömn

Om du har svårt att sova kan trädgårdsarbete kanske hjälpa. En studie visade att människor som tillbringade tid med trädgårdsarbete innan de gick och la sig sov bättre än de som inte ägnade trädgård alls. 

En annan studie på detta ämne fann att vistelse i naturen kan bidra till förbättrad sömnkvalitet. Så om du kämpar för att få en god natts sömn kan en stund i trädgården vara precis vad du behöver!

  1. Trädgårdsarbete kan öka din känsla av välbefinnande

Slutligen kan trädgårdsarbete också öka din känsla av välbefinnande. En studie fann att människor som odlade trädgårdar två timmar per vecka hade högre nivåer av välbefinnande än de som inte alls odlade i trädgård. En annan studie fann att trädgårdsterapi kan leda till ökade nivåer av välbefinnande.

Det är också en bra aktivitet för barn. Perfekt om du är ute efter något vettigt för din 5 åring att pyssla med!

 

Så om du letar efter ett sätt att förbättra din mentala hälsa, överväg att spendera lite tid i trädgården. Fördelarna talar för sig självt!