Ser du på utsidan om du är frisk på insidan?

Det är lätt att tro att det bara är folk som ser sjuka ut som riskerar att drabbas av olika sjukdomar. Men idag vet vi att metabola sjukdomar kan krypa sig på utan att detta märks på utsidan. Även om du håller dig snygg och fräsch med melanotan för brun hud, träning för pumpade muskler och kläder som sitter perfekt så kan det alltså vara så att du är i riskzonen för sjukdom och tidig död.

Fettlever syns inte på utsidan

När du äter på ett sätt som gör att ditt humör ständigt är i svajning av ett blodsocker som rusar upp och ner så kan du också riskera fettlever. Det är inte bara den som är tjock som kan riskera denna sjukdom.

Du kan alltså se frisk och snygg ut men din lever är på väg mot en situation som är ohållbar. Du frågar dig hur blir man frisk snabbt om man inte ens vet att man är sjuk? Bra fråga! Det handlar förstås om att tänka förebyggande och att förstå att det inte syns på utsidan om du är frisk på insidan.

Dina vanor skvallrar om insidans hälsa

Det finns faktiskt något som syns på utsidan som kan vara en indikator för hur frisk du är på insidan. Om du till exempel är en person som äter en viss kost och även har goda vanor vad gäller motion och sömn så är det mycket troligt att du även är frisk på insidan.

När vi ser på studier av olika dieter som Paleo, LCHF och karnevore så visar de att alla dessa dieter har en gemensam nämnare. De tar bort socker och raffinerad mat. Därmed så är de livsstilsval som kan göra stor skillnad idag och imorgon.

När någon påstår att så lever du längre och menar att detta sker för att du inte äter socker, vitt mjöl och fabrikatsmat så har de faktiskt rätt. Dessa dieter går hand i hand med en livsstil som gör att du förblir frisk och stark på insidan.

röntgen
Rökning kan synas snabbt på insidan av lungorna…

Insulinet är den stora boven

Något som kan vara bra att veta för dig som vill leva i nuet men helst må bra också imorgon är att insulinet har stor betydelse för din inre hälsa. När du blir resistent mot insulin så är det inte bara diabetes 2 som väntar runt hörnet.

Det här är ett tillstånd som kan leda till demens av olika slag såväl som infertilitet. Det är ju inget som vi ser på utsidan innan sjukdomen är full blom. Du kan med andra ord vara normalviktig och se frisk ut men insidan är en helt annan sak om din insulinnivå inte är i schack.

Vad kan du göra åt insidan?

Du kan göra mycket åt sin insida och din hälsa. Döm inte efter hur du ser ut utan snarare efter hur du känner dig. Om du har svårt att sova, ofta blir irriterad och lider av problem som sura uppstötningar är det dags att ändra diet såväl som livsstil så att din insida kan matcha din utsida!