Ska du verkligen spara pengar på att göra det själv?

Om du målar om hemma själv så spar du flera tusen kronor. Om du snickrar ihop en möbel från ett möbelvaruhus som låter dig göra det mesta själv blir det billigare. Vi har lärt oss att det blir billigare ju mer vi gör själva. Men blir det bra?

Det här är en fråga du måste ställa dig när du tänker på att sköta renoveringen själv eller att spara pengar på att vara snickare, målare och barnskötare på en och samma gång.

Renovera om det är bra för dig

Nu kan det förstås vara så att en rejäl omgång med målning, slipning eller annat snickeriarbete är bra för dig. Om du bränner energi och därmed slipper bli på dåligt humör så ofta så kan det ju vara bra för dig och alla omkring dig.

Dessutom kanske du tillhör de som tycker att det känns fantastiskt bra med värk i hela kroppen efter att ha målat om stugan eller vardagsrummet. Du inser att du rört på dig och att du säkert bränt en massa fett. Om du har den här typen av tankar så kan det vara klokt att spara pengar på att sköta målning själv.

Fungera som lärare för dina barn

Om du tycker att det blir för dyrt att skicka barnen till pianolektioner så kanske du väljer att lära de grunderna själv. Du minns ju tiden då du själv satta med de röda grundböckerna av Carl-Bertil Agnestig för pianot. Visst kan du spara pengar på att själv ta hand om denna grund med ditt barn.

Fast det här är kanske inte alltid så smart. Om du inte är en bra lärare finns risken för att ditt barn för evigt kommer att hata att spela piano. Det räcker att du inte har tålamod för ett barn som inte tränar när ni inte spelar tillsammans och som inte kan komma ihåg vad som är C och vad som är D.

Det sägs att trygga föräldrar ger trygga barn. Så kanske är det värt utgiften för en pianolärare eller att du helt enkelt låter bli det där med piano om ungen själv inte envisas med det.

Vad är din tid värd?

En sak du alltid måste fundera lite på när du vill spara pengar på att göra saker själv är vad din tid är värd. Om du inte gillar att göra det som du helst inte vill betala för så påverkar det ju din livskvalitet på ett negativt sätt. Är det verkligen värt pengarna du sparar?

Summan av kardemumman är: Gör det du kan göra själv och spara pengar om du tycker att det är roligt och du mår bra av att göra detta. Tänk också på hur saker du gör själv kan påverka andra omkring dig som dina barn och din partner innan du fattar ditt beslut!